1 Nisan 2008 Salı

Sulama İmkanlarının Arttırılması İçin Yapılabilecekler


Bayırlı Köyü, Ortakaradeniz Bölümünde yer almasına rağmen İç Anadolu'nun karasal iklim özelliklerini son yıllarda daha fazla göstermeye başlamıştır. Bu durumun ortaya çıkmasında küresel ısınmanın etkisi olduğu kadar, kaybolan ormanların da etkisi büyüktür. Son yıllarda kışa aylarında düşen ve yer altı sularının asıl beslenme kaynağı olan kar yağışı miktarında da ciddi bir düşüş yaşanmaktadır.

Çocukluğumuzda, yani 1980'li yıllarda köyde damları aşan, Kasım ayından Mayıs ayına kadar kalkmayan bir kar örtüsü olurdu. Bu düşüş yağmur miktarlarında da aynı ciddi boyutta yaşanmaktadır. Bunların önüne geçebilmek için bölgenin tamamındaki orman miktarının yeniden arttırılması şarttır.

Köyün ekilebilir arazisi fazla sulak ve düz değildir. Engebeli de olsa sulamaya yönelik alınabilecek birkaç basit çözümle sulanabilen arazi miktarı arttırılabilir. Bunun için birkaç noktada kışın yağan yağışları ve kar sularını toplayacak küçük çaplı setler kurulup göletler oluşturulabilir. Bu göletlerin kurulabileceği muhtemel yerler şunlar olabilir:

1. Sıçankayanın dere

2. Uludere

3. Lüleli

4. Kılcıişliğinin devamındaki dere (bu seçenek düşünülebilir).

Sulama için küçük kanaletler yapılıp suların rantabıl kullanımı sağlanabilir. Bunun dışında çeşitli yerlere eski zamanlarda olduğu gibi, yine kar ve yağmur sularını toplamak için sarnıçlar yapılabilir. Yüzeysel sulama yerine dipten damlama sulaması yaygınlaştırılabilir. Bu şekilde ekilebilecek ürünler arttırılıp daha ekonomik olanlarının tercih edilmesi saplanabilir.

Elbette bütün bunlar anlatıldığında yazıldığında insanların aklına gelen ilk soru "bu işlerin finansmanı" ile ilgili olacaktır. Finansman meslesi de zaten bu projenin temel ayaklarından biri olacaktır. Proje bilimsel bir proje haline getirilecek, üniversite, AB veya Dünya Bankası, bir vakıf veya dernek (Köyün derneği de olabilir), özel idare, köy muhtarlığı ve köy halkı projenin ortakları olacaklardır.

Hiç yorum yok: